[Консультація] ПРАЦІВНИК ПІШОВ ДО ТЕРОБОРОНИ: ЯК УСЕ ОФОРМИТИ

 Із газети "Все про бухгалтерський облік" № 23 за 2022 р.

Працівники пішли до територіальної обо-рони. Ми маємо їм так само нараховувати середній заробіток, як і мобілізованим? Яким має бути  наказ  та  які  документи  повинен  надати працівник?  Копію  посвідчення  чи  ще  щось?  Як правильно все оформити?

Працівник у теробороні. Є лише фото по-свідчення  у  Вайбер.  Що  я  ставлю  такому працівникові?  Як  вести  облік? Середній  заробіток за рішенням підприємства чи без збере-ження до 31.03, на час карантину? Чи "І" — інша поважна неоплачувана причина?

Директор хоче платити працівникам, котрі пішли до тероборони, повну зарплату, а не за середнім заробітком. Так можна?

ВІДПОВІДЬ: Ви можете виплачувати се-редній заробіток, або навіть повний заробіток. Потрібен будь-який документ, що підтверджує початок проходження служби.

Перш за все ми з вами маємо розуміти, що порядок  організації  територіальної  оборони визначено Законом про національний спротив. А в його ч. 1 ст. 4 читаємо, що територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових. Порядок формування добровольчих формувань тероборони визначений Положенням № 1449.

Членом добровольчого  формування може бути  громадянин України  віком  від  18  років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір (перевірку) й уклав контракт добровольця тероборони. Для вступу фізособа має написати заяву на ім'я командира добровольчого формування. Якщо немає підстав для відмови у вступі до тероборони, громадянин підписує контракт, складає присягу (якщо не проходив служби в ЗСУ, в інших військових формуваннях чи в правоохоронних органах),  і  йому  видають  посвідчення  добровольця територіальної оборони.

Як ми вже писали в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 21 за 2022 р., на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі в заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового  захисту, передбачені  Законом  про соцзахист військовослужбовців.

Утім ані Закон про національний спротив, ані Закон про соцзахист військовослужбовців не передбачають збереження за членами тероборони середнього заробітку.

Своєю чергою, ч. 3 ст. 119 КЗпП встановлює, що місце роботи та середній заробіток зберігається за працівниками, призваними на:

  • строкову військову службу;
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • військову службу за призовом під час мо-білізації, на особливий період;
  • військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

А у ч. 1 тієї самої ст. 119 КЗпП йдеться про те, що на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Заразом у Законі про національний спротив не згадується про таку можливість.

Отже, законодавством не передбачено нарахування  та  виплати  працівникам  середнього заробітку  за  час  несення  служби  в територіальній обороні, навіть під час воєнного стану. Однак  з  огляду  на  ситуацію,  що  склалася,  не виключено, що згодом Верховна Рада прийме подібне рішення, і за тероборонівцями потрібно буде зберігти середній заробіток. Тим паче, що вони на це однозначно заслуговують. Водночас уже з'являються роз'яснення від представників Держпраці*, у яких вони зазначають, що за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, зберігається місце роботи, посада і середній заробіток. Підставою є підписаний контракт. Утім ще раз наголосимо: на наше переконання, ст. 119 КЗпП нарізі зобов'язує зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток лише за працівниками, які долучилися до воєнної складової територіальної оборони, уклавши контракти про проходження саме військової служби, або були призвані як резервісти чи під час мобілізації.

* Див. роз'яснення Управління Держпраці у Черкаській області

Але, не чекаючи вищезгаданих рішень ВР України, роботодавці можуть самостійно прийняти рішення про нарахування та виплату працівникам,  залученим  до  лав  тероборони,  або середнього заробітку, або просто нараховувати й виплачувати зарплату в повному розмірі, як і зазначає одна із дописувачок (див. нижче зразок наказу).

Далі кілька слів про оформлення. Перш за все майте на увазі, що працівника, котрий пішов служити до тероборони, варто у будь-якому разі увільнити від роботи. Робимо це наказом  по  підприємству.  В останньому  варто прописати, чи зберігається за ним зарплата/середня зарплата.

У табелі обліку використання робочого часу відсутність увільненого працівника показуємо кодом "ІВ" — інші види неявок, передбачених колективними договорами, угодами (якщо плануєте його оплачувати), або "І" — інші причини неявок (якщо на оплату немає коштів).

Якщо ж законодавці врегулюють питання оплати щодо тероборонівців, потрібно буде скоригувати відомості в табелі — проставити код "ІН" — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов'язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул і т. ін.).

І ще одна можлива ситуація. Працівник записався  до  тероборони,  але  жодних  документів  у нього немає. У такому випадку радимо поки що табелювати його відсутність на роботі з кодом "НЗ" — неявки з нез'ясованих причин. А після подання відповідних документів можна буде все скоригувати.



Коментарі