[Консультація] НАДАЄМО ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ: ЯК УСЕ ОФОРМИТИ

 Із газети "Все про бухгалтерський облік" № 23 за 2022 р.

В умовах сьогодення вітчизняний бізнес, без сумніву, — ще одна лінія оборони нашої країни. Він не лише продовжує поповнювати бюджет податками та зборами, а й намагається матеріально допомогти армії та населенню. Одним із різновидів допомоги, яку надають підприємства, є гуманітарна допомога. Про неї і мовитиметься в цій статті.

СУТЬ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ

Основним нормативним документом, який ре гулює відносини щодо отримання та надання гуманітарної допомоги в Україні, є Закон № 1192. В його ст. 1 зазначено, що гуманітарна допомога — це цільова адресна безоплатна допомога у грошовій чи натуральній формі, у вигляді без поворотної фіндопомоги, добровільних пожертвувань, виконання робіт або надання послуг. Надавати таку допомогу з  доброчинних  мотивів можуть як вітчизняні, так й іноземні юридичні та фізичні особи. Їх йменують донорами. Передумовою надання гуманітарної допомоги є соціальна незахищеність, матеріальна незабезпеченість, надзвичайний стан унаслідок стихійно го лиха, аварій, епідемій, епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров'я населення, або тяжкої хвороби конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Те, що наразі на території України відбувається збройна агресія Російської Федерації, відомо кожному нашому громадянину та цілому світу. Разом із тим варто знати й про юридичне підтвердження цього жахливого і руйнівного факту — Указ Президента  України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 р. № 64/2022. Тож, як це не прикро, а в українських підприємств передумов для надання гуманітарної допомоги співвітчизникам більше, ніж достатньо.

За своєю суттю гуманітарна допомога є різновидом благодійництва. Напрями її використання визначають відповідно до обставин, об'єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону № 5073.

До гуманітарної допомоги належать, зокрема:

  • одяг, взуття, текстильні вироби;
  • меблі;
  • побутова техніка;
  • медикосоціальне обладнання та оснащення;
  • продукти харчування;
  • гігієнічні матеріали, засоби гігієни;
  • медикаменти та ін.

Товари можуть бути як новими, так і такими, що були у використанні.

Зверніть  увагу!  До  гуманітарної  допомоги не належать підакцизні товари. Виняток — автомобілі та транспортні засоби спецпризначення, що надаються відповідно до ст. 6 Закону № 1192.

КОМУ ЇЇ МОЖНА НАДАВАТИ

Отримувачами гуманітарної допомоги є юридичні особи, які зареєстровані в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги (далі — Реєстр). До них належать (ст. 1 Закону № 1192):

  • підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, а також підприємства, установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважені ними державні установи та органи місцевого самоврядування;
  • благодійні організації, створені у порядку, визначеному Законом № 5073;
  • громадські організації ветеранів війни та праці, Товариство Червоного Хреста України та його обласні організації, творчі спілки, а також громадські організації, створені для здійснення передбаченої їх статутними документами екологічної, оздоровчої, аматорської, спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності;
  • релігійні організації, зареєстровані у порядку, передбаченому Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації";
  • реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають відповідну ліцензію на надання реабілітаційних послуг, незалежно від відомчого підпорядкування, типу і форм власності.

Названі організації, отримавши гуманітар ну допомогу, надають її набувачам — фізич ним та юридичним особам, які її потребують. Водночас набувачів з-поміж юросіб визначають серед кола зазначених вище установ та організацій.

Таким чином, якщо підприємство бажає нада ти гуманітарну допомогу українським громадя нам, то спрямовувати її потрібно відповідним організаціям, зареєстрованим в Реєстрі. Ті, своєю чергою, розподілятимуть її серед населення.

Надання підприємством товарів, ліків, продук тів харчування тощо безпосередньо фізособам вважається благодійною допомогою. Про особливості її оформлення ми розповімо в одному з найближчих номерів нашої газети.

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ОТРИМУВАЧІВ

Дуже багато волонтерських центрів наразі допомагають армії, медзакладам та населен ню. Однак далеко не всі вони зареєстровані в Реєстрі. Проте це можна і варто виправити.

Досі реєстрація отримувачів у зазначеному Реєстрі відбувалася відповідно до п. п. 36—38 постанови № 927. Однак у зв'язку із запровадженням воєнного стану процедуру реєстрації було спрощено. Про це йдеться в повідомленні Мінсоцполітики на Урядовому порталі.

ЯК СТАТИ ОТРИМУВАЧЕМ

Для цього установа/організація повинна надіслати на спеціальну електронну адресу Мінсоцполітики aidmsp555@gmail.com такі документи:

  • заяву для включення до Реєстру — форма № 2 (див. додаток 1);
  • заяву про визнання вантажу гуманітарною допомогою (див. додаток 2);
  • інформацію щодо вантажів, які надаються Україні як гуманітарна допомога під час введення воєнного стану — форма № 1 (див. додаток 3).

Цей пакет документів слугує підставою для реєстрації установ/організацій у Реєстрі та одночасно свідченням того, що товари, які надійшли від донорів, "узаконені", тобто вважаються гуманітарною допомогою.

ДІЇ ОТРИМУВАЧА

Якщо установа/організація на момент отримання гуманітарної допомоги вже включена в Реєстр, то вона надсилає на адресу aidmsp555@ gmail.com:

  • заяву про визнання вантажу гуманітарною допомогою (див. додаток 2);
  • інформацію щодо вантажів, які надаються Україні як гуманітарна допомога під час введення воєнного стану — форма № 1 (див. додаток 3);
  • завірені копії документів донора про надання гуманітарної допомоги із списком та вагою допомоги, що надається.

ЯК ОФОРМИТИ НАДАННЯ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ

На підприємстві, яке проявило доброчинні наміри, слід оформити їх документально відповідним наказом, затвердженим керівником. У ньому може бути посилання на указ Президента щодо запровадження воєнного стану, а також найменування отримувача гуманітарної допомоги, якщо заздалегідь відомо, до кого саме вона прямує. Також у наказі обов'язково потрібно обумовити перелік та вагу товарів, які плануєте передати як гуманітарну допомогу.

Зверніть увагу! Обрати отримувача можна в Реєстрі за посиланням. На сторінці доступний пошук, зокрема за областями та населеними пунктами.

Якщо не визначилися з тим, кому саме бажаєте допомогти, то можна скерувати документи про готовність надання гуманітарної допомоги з її переліком та вагою на електронну адресу aidmsp555@gmail.com. Також можна надіслати звернення до:

  • місцевих державних адміністрацій;
  • керівників зон територіальної оборони за місцезнаходженням отримувача та/або набувача гуманітарної допомоги.

А якщо маєте на прикметі конкретного адресата — отримувача гуманітарної допомоги, то надсилаєте йому письмову пропозицію про її надання. Натомість він повинен надіслати письмову згоду на її одержання (ст. 3 Закону № 1192).

Під час передання ТМЦ потрібно дотримуватися правил маркування. Його проводять шляхом нанесення напису "Благодійна допомога. Продаж заборонено" на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару. Водночас у разі маркування може використовуватися символіка благодійної організації або благодійника. Товари маркуються так, аби під час огляду упаковки або безпосередньо товарів напис було видно повністю і чітко.

Сам факт надання ТМЦ як гуманітарної допомоги варто оформити первинним документом — видатковою накладною, актом приймання-передачі тощо. В них зазначають перелік та вартість товарів за обліковими цінами.

На цьому документальне оформлення надання гуманітарної допомоги можна вважати завершеним. Проте на бухгалтера ще чекають податкові та облікові наслідки добрих справ — про них ми розповімо в наступному номері нашої газети.

Сподіваємося, що з нашими підказками під приємствам стане простіше надавати допомогу нашій країні та її громадянам. А всі разом ми вистоїмо і обов'язково переможемо!

Наталія ВОЛОШИНА, 
консультант газети "Все про бухгалтерський облік"

Список використаних нормативно-правових актів:

1.  Закон  № 1192 —  Закон України  "Про  гу­манітарну допомогу" від 22.10.99 р. № 1192­-XIV.
2. Закон № 5073 — Закон України "Про бла­годійну  діяльність  та  благодійні  організації" від 05.07.12 р. № 5073­-VI.
3. Постанова № 927 — постанова КМУ "Деякі питання  організації  ведення  автоматизованої системи  реєстрації  гуманітарної  допомоги" від 09.10.2020 р. № 927.

Коментарі