[Консультація] Зміна графіка роботи магазинів

Із газети  "Все про бухгалтерський облік" № 23 за 2022 р.

Через останні події змінюємо графік роботи магазинів. Інколи продавці працюватимуть менше годин, але завантаженість буде не­абияка. Зрозуміло, що йдеться про зміну істотних умов праці.

Як правильно вирішити цю ситуацію? Зарплату плануємо виплачувати у повному обсязі.


ВІДПОВІДЬ: У цьому разі доречно змінити графік роботи магазинів на підставі заяв самих працівників. Це потрібно задля дотримання положень ст. 32 КЗпП. Адже у ній читаємо, що режим роботи віднесено до істотних умов праці, про що потрібно повідомляти працівника мінімум за два місяці. Оминути цю норму можна, якщо працівник готовий змінити графік із власної ініціативи (навіть якщо це відбувається за проханням роботодавця).

На підставі заяви видайте наказ, у якому (у заяві, до речі, також) варто закріпити, що йдеться про тимчасову зміну графіка роботи, наприклад, на час воєнного стану.

Коли кількість годин, які відпрацьовуватимуться працівниками, менша за норму, мовиться одночасно про запровадження неповного робочого часу. А, як відомо, тоді оплата здійснюється пропорційно до відпрацьованого часу. Але, аби вийти на довоєнні розміри оплати, можна одночасно встановити для працівників доплату, наприклад, за підвищення інтенсивності праці у розмірі, що дорівнює певному відсотку від окладу. Скажімо, працівники працюватимуть 4 години на день і, відповідно, пропорційна оплата становитиме приблизно 50%. Тоді доцільно встановити доплату за інтенсивність праці також у розмірі 50%.

Коментарі