[Консультація] ПН/РК на харчі та сільгосппродукцію реєструватимуть без блокування

Із газети "Все про бухгалтерський облік" № 22 за 2022 р.

(Коментар до постанови КМУ від 28.02.2022 р. № 163)

 Уряд розширив перелік ознак безумовної реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування (далі — ПН/РК). Це відбулося 28.02.2022 р. — із дня опублікування коментованої постанови та означає, що відтоді додалося ПН/РК, реєстрація яких в ЄРПН повинна відбуватися без зупинення.

На безперешкодну реєстрацію можна розраховувати за виконання усіх перелічених нижче умов:

1. ПН/РК виписано платниками ПДВ, які займаються вирощуванням сільгосппродукції та виробництвом продуктів харчування. Приналежність до таких суб'єктів господарювання визначатимуть за основним видом діяльності згідно з КВЕД. Якщо серед них знайдеться хоча б один із перелічених у коментованій постанові кодів — це перший крок до ознаки безумовної реєстрації.

2. ПН/РК складено платником, що належить до мікро- або малого підприємства відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Мікропідприємствами є підприємства, показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів — до 350 тис. євро;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 700 тис. євро;
  • середня кількість працівників — до 10 осіб.

Малими є підприємства, які не відповідають критеріям для мікропідприємств та показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів — до 4 млн євро;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 8 млн євро;
  • середня кількість працівників — до 50 осіб.

Тобто підприємці — платники ПДВ, які займаються сільгоспдіяльністю або виробництвом харчових продуктів, на жаль, під ознаку без­умовної реєстрації ПН/РК не потрапили.

3. ПН/РК оформлено на постачання товарів за групами 1—24 УКТ ЗЕД (крім підакцизних).

Зауважимо, що за цими групами класифікують сільгосппродукцію та харчові продукти. Тож якщо малий сільгоспвиробник складе ПН/РК на постачання інших товарів, наприк­лад обладнання чи транспорту, така ПН/РК не відповідатиме ознаці безумовної реєстрації. Відповідно, реєстрація відбуватиметься під пильним контролем: платника перевірятимуть щодо відповідності критеріям ризиковості та позитивної податкової історії, а ПН/РК — щодо відповідності відображених у них операцій критеріям ризиковості їх здійснення (п. 5 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.19 р. № 1165).

Зверніть увагу! Для безумовної реєстрації всі умови повинні виконуватись одночасно. Тобто без зупинення реєструються ПН/РК, якщо платник ПДВ, який їх склав, є мікро- або малим підприємством, серед його основних КВЕДів є "сільгоспний" або "харчовий", а в самій ПН/РК стоїть УКТ ЗЕД з групи 1—24.

Наостанку зазначимо, що обговорювану ознаку безумовної реєстрації запроваджено тимчасово — вона діє на період воєнного стану.

Та ми переконані, що він триватиме не довго, і після нашої перемоги платники податків користуватимуться іншими привілеями — працювати у вільній країні під мирним небом!

Наталія БОБРИК,
консультант газети
"Все про бухгалтерський облік"

 

Коментарі