[Консультація] ЗАРПЛАТА НАПЕРЕД, АЛЕ ПРАЦІВНИК ЗА КОРДОНОМ

 Із газети "Все про бухгалтерський облік" № 23 за 2022 р.

Ми виплатили наперед заробітну плату, та згодом дізналися, що працівник виїхав за кордон. Жодної заяви немає. Що ми маємо робити?

ВІДПОВІДЬ: Аби відповісти на подібне запитання, потрібно розуміти дві речі:

1) чи маєте ви зв'язок із працівником?

2) чи може працівник і надалі виконувати свої обов'язки дистанційно (у будь-якому вигляді)?

Якщо на перше запитання відповідь "ні", то працівника табелюємо з позначкою "НЗ" — нез'явлення з нез'ясованих причин. І, звісно, намагаємося законтактувати з ним.

Якщо "так", переходимо до другого запитан-ня. І знову — або "так", або "ні".

Якщо  працівник  може  працювати  дистанційно, користуємося положеннями ч. 11 ст. 602 КЗпП. Вона, зокрема, передбачає, що у разі виникнення загрози збройної агресії дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу без обов'язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі.

І тут знову-таки можна рухатися двома шляхами.  Перший —  видаємо  наказ  про  дистанційну роботу. Але зауважте, що з таким наказом (розпорядженням) працівника ознайомлюють протягом  двох  днів  із  дати  його  прийняття,  але  до запровадження дистанційної роботи (норми ч. 3 ст. 32 КЗпП тут не діють). Докладно про дистанційну роботу читайте в газеті "Все про бухгалтерський облік" № 23 за 2021 р. на стор. 12 і 15 (gazeta.vobu.ua/archives/6320gazeta.vobu.ua/archives/6303).

Другий — працівник пише заяву на дистанційну роботу, і на її підставі ви видаєте відповідний наказ.

Допоки співробітник не може надати оригінал заяви, а ви не в змозі під підпис ознайомити його із наказом, радимо принаймні для цього використовувати електронні канали зв'язку. За потреби робіть скріншоти та зберігайте їх на підтвердження ознайомлення.

Коментарі