Лист НБУ від від 04.03.2022 р. № 25-0005/19357 "Про особливості здійснення банками нагляду за окремими операціями резидентів під час дії воєнного стану"

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 04.03.2022 р. № 25-0005/19357

Банкам України
Незалежна асоціація банків України
Асоціація українських банків

Про особливості здійснення банками нагляду за окремими операціями резидентів під час дії воєнного стану

В доповнення до листа Національного банку України від 02.03.2022 № 400007/18758 "Про здійснення валютних операцій в період воєнного стану" (далі - Лист НБУ) Національний банк України повідомляє таке.

Як зазначено у Листі НБУ, з метою забезпечення належних умов для здійснення купівлі іноземної валюти та переказів за операціями з купівлі товарів критичного імпорту за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, банкам слід налагодити спільну роботу з клієнтами на постійній основі з інформування та аналізу їх імпортних операцій на предмет відповідності товарів, що ними купуються, критеріям, наведеним у зазначеному переліку.

Рекомендуємо банкам під час здійснення аналізу враховувати ризики можливого використання клієнтами купленої іноземної валюти не за цільовим її призначенням.

Ознаками таких ризиків можуть бути, зокрема:

1) клієнт є новим для банка, про його попередню діяльність банку невідомо;

2) по рахунку клієнта тривалий час не проводились операції (так звані "сплячі клієнти");

3) клієнт не здійснював раніше зовнішньоекономічної діяльності;

4) клієнт відмовляється надавати банку інформацію/пояснення/документи, пов'язані зі здійсненням вищезазначених операцій;

5) зовнішньоекономічний контракт клієнта передбачає оплату на значну (з урахуванням наявної в банку інформації щодо фінансових можливостей клієнта) суму;

6) зовнішньоекономічний контракт клієнта містить значні строки поставки товару (понад три місяці).

З дня отримання цього листа банки зазначають додаткову інформацію у показнику звітного файла 3МХ "Дані про надходження/переказ безготівкових коштів за операціями з нерезидентами"*, а саме: у параметрі "НРП Q006 - примітка" відображаються коди товарів критичного імпорту згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД).

____________

* Згідно Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України, затверджених постановою Правління Національного банку України від 13.11.2018 № 120.

 

Заступник Голови
Ярослав МАТУЗКА

Коментарі