[Консультація] ЗАПРОВАДЖЕНО НУЛЬОВУ СТАВКУ ПДВ ДЛЯ ЗАПРАВКИ ОБОРОННОГО ТРАНСПОРТУ

 Із газети "Все про бухгалтерський облік" № 23 за 2022 р.

(Коментар до постанови КМУ від 02.03.2022 р. № 178 "Деякі питання обкладення податком на додану вартість за нульовою ставкою у період воєнного стану")

КМУ постановив, що постачання будь-яких товарів  для  заправки  (дозаправки)  або  за-безпечення транспорту ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, МВС, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Управління державної охорони, Державної служби спецзв'язку та захисту інформації, інших оборонних підрозділів, установ  або  організацій,  що  утримуються  за рахунок коштів держбюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави обкладається ПДВ за нульовою ставкою. Така ставка діє з 24 лютого 2022 р. і поширюється на постачання зазначених товарів для окреслених у постанові КМУ отримувачів.

Ця постанова фактично є підзаконним нор-мативно-правовим актом, оскільки уточнює пп. "г" пп. 195.1.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Останній встановлює нульову ставку оподаткування для постачання товарів, які призначені, зокрема:

  • для заправки або забезпечення морських суден, що входять до складу Військово-Морських Сил України та відправляються за межі територіальних вод України, у тому числі на якірні стоянки (пп. "а" пп. 195.1.2 ПКУ);
  • заправки або забезпечення повітряних суден, що входять до складу Повітряних Сил України та відправляються за межі повітряного кордону України, у тому числі у місця тимчасового базування (пп. "б" пп. 195.1.2 ПКУ);
  • для заправки (дозаправки) або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту Збройних Сил України, що бере участь у миротворчих акціях за кордоном України, або в інших випадках, передбачених законодавством (пп. "г" пп. 195.1.2 ПКУ).

Не на часі прискіпуватись, але Кабмін дещо розширив поле "діяльності" нульової ставки, передбаченої пп. 195.2.1 ПКУ, позаяк назвав з-поміж отримувачів палива та іншого забезпечення транспорту структури, які не входять до складу ЗСУ. Хоча п. 2.1 ПКУ суворо забороняє зміну положень ПКУ, окрім як внесенням змін до самого ПКУ. Та оскільки це спрямовано на зменшення видатків на забезпечення оборонного транспорту, вважаємо, податківці підтримають ініціативу уряду.

Окрім того, хотіли б звернути вашу увагу на той факт, що під постачанням, оподатковуваним за нульовою ставкою, слід розуміти не тільки справжній продаж, тобто реалізацію за ком-пенсацію з боку отримувача, але й безоплатну передачу. Це випливає із визначення поняття "постачання товарів", наведеного у пп. 14.1.191 ПКУ. Тому благодійникам, які обслуговують транспорт оборонного призначення та заправляють його пальним, не доведеться обтяжувати себе нарахуванням додаткових 20% ПДВ. Поза тим, позаяк операція все ж таки оподатковувана, хоч і за нульовою ставкою, вони зможуть на повну використовувати свій податковий кредит.

Олена КОВАЛЕНКО,
консультант газети "Все про бухгалтерський облік"

Коментарі